Wijnstraat 88

Wijnstraat 88

DORDRECHT

vraagprijs

verkocht

Ook uw woning succesvol verkopen? Neem dan contactmet ons op

Gratis waardebepaling

Omschrijving

Historie

De Wijnstraat vormt één van de oudste delen van de stad en vormde de middeleeuwse slagader van het woon- en werkgebied in Dordrecht, de weg naar de stad en het station. In 1299 kreeg de stad Dordrecht van de Graaf van Holland het stapelrecht, dat inhield, dat alle goederen, die via de grote rivieren aangevoerd werden, in Dordrecht moesten worden opgeslagen en verkocht.

De Wijnstraat, die heel vroeger "Nieuwe Zijde" heette, herinnert aan de wijnhandel, die van het middeleeuwse Dordrecht het voornaamste handelcentrum van Holland maakte. De straat, toen een chique straat, herinnert nog aan het rijke verleden van Dordrecht. Eeuwen was in de Wijnstraat de opslagplaats van wijn en de handel in de wijn. Vrijwel elk huis had een wijnkelder, waaruit wijn door de wijnkooplieden ook aan het publiek werd verkocht. Dordrecht bezat het monopolie op de Rijn-wijn. Later kwamen ook Franse wijnen naar Dordrecht en werden opgeslagen in de wijnpakhuizen.

De wijnhandelaren, die in de Wijnstraat zetelden hadden hun pakhuizen en kuiphuizen achter en onder hun huizen. De wijn werd aanvankelijk aangevoerd door de Voorstraathaven, maar de Spaanse en Franse schepen werden steeds groter en konden geen aanlegplaats meer vinden. Na de aanleg van de Wolweverstraat in 1609 was dit probleem opgelost. De wijnkoperij en de wijnhandel met daarbij saamhorige kuipersnijverheid verplaatste zich en zo kwam vanzelf de naam Kuipershaven in gebruik.

Het Dordtse Wijnkopersgilde wist daardoor zo'n machtige positie op te bouwen, dat het zelf zijn eigen 'Wijnkerk' bezat, waarvan het sierlijke torentje nu nog op het gebouw van de vroegere Waalse kerk, hoek Voorstraat-Visstraat staat. Ook had het gilde zijn eigen straat; de Wijnstraat, waar rijke kooplieden woonden, getuige diverse mooie grote panden.

De Groothoofdspoort staat aan het begin van de Wijnstraat en vormde ooit de toegang tot de aanlegplaats der stoomboten. Het is onbekend, wanneer de eigenlijke poort gesticht is. Het is wel zeker dat de uit Luik afkomstige steenbouwer Gillis Huppe het beeldwerk aan de poort rond 118 verrichtte.

Na eeuwen van aanzien leek in de Wijnstraat rond het midden van de twintigste eeuw de periode van verval te zijn aangebroken. Echter bijtijds heeft men in Dordrecht ingezien, dat na alles wat er reeds verdwenen was, dit van oudsher zo belangrijke stukje zichtbare geschiedenis niet verloren mocht gaan.

De Wijnstraat sterkte zich oorspronkelijk uit van het Groothoofd tot de Grote Kerk. Evenals de Voorstraat kende ook de Wijnstraat een aantal toenamen om bepaalde delen aan te duiden, waaronder de Poortzijde, welke gold als deftige buurt, waar ook de Graaf op de hoek van de Gravenstraat zijn residentie had.

De eind 19e eeuw opgerichte Vereniging tot Instandhouding van Oude Gebouwen te Dordrecht gaf in het jaar 1900 een boekje uit met daarin een beschrijving van panden, waarvan men architectonische of historische waarde toekende. We kunnen deze lijst beschouwen als een voorloper van de Dordtse Monumentenlijst. Het huis komt in het boekje voor onder nummer 418.

De indeling van dit markante herenhuis is als volgt:

Bel-etage
Entree met fraaie voordeur, zowel door vormgeving als door kleurstelling. Mooi bovenlicht. Binnen grote platen marmer langs de wanden en op de vloer. Gang van 22 meter lang. Mooie wandbekleding.

Keuken
(afmeting ca. 4.50 x 4.50 meter) Een witte moderne, Italiaanse inrichting voorzien van alle apparatuur. Marmeren vloer en wanden. Houten luiken.

Studeerkamer
(afmeting ca. 5.20 x 5.00 meter). In één trek in 1784 opgebouwd, met houtsnijwerk, medaillons van de stichters en marmeren schoorsteenmantel. Fraai plafond. Openslaande deuren.

Eetkamer
(afmeting ca. 7.50 x 5.00 meter) In één trek in 1784 opgebouwd. De sfeervolle kamer heeft vier bovendeurschilderingen (sopraportes), vier vaste hoekkasten en marmeren schoorsteenmantel.

Zaal (havenkamer, 17e eeuw)
(afmeting ca. 7.00 x 7.00 meter) Deze gezellige zitkamer is gesitueerd in de havenzijde en heeft de hele dag zon. Voorzien van massief eiken parketvloer, marmeren schoorsteenmantel en fraai plafond. Uitgebouwd boven de haven en een prachtig zicht op de oude Wijnhaven.

Begane grond
Garderobe
Royale garderobe (afmeting ca. 2.30 x 4.00 meter) op tuinniveau. Tevens is er een royale toiletruimte aanwezig.

Tuinkamer
Deze sfeervolle kamer (afmeting ca. 4.00 x 6.00 meter) is voorzien van een fraaie vloer, balken plafond en biedt toegang tot de tuin

Kelderruimte
Vanuit de tuinkamer is de verscholen kelderruimte bereikbaar en is ideaal als wijnkelder te gebruiken.

Tuin
Deze stadstuin is een verassing en maar liefst 29 meter lang en 7 meter breed. Biedt zowel zicht op de haven als op het huis ’t Zeepaert (het oudste huis van Dordrecht). De tuin is fraai aangelegd met een prieeltje aan de havenzijde.

Garage
Aan de straatzijde een royale garage (afmeting ca. 8.00 meter diep). De breedte van de garage voor is ca. 4.50 meter en aan de tuinzijde ca. 3.90 meter.


Eerste verdieping
Trappenhuis en bovengang
Imposante trap met Louis XVI houtwerk (apart vermeld in de monumentenlijst). Fraai glas-in-lood en plafond. Lange gang met deuren naar de slaapkamers en de afgesloten trapopgang naar de tweede verdieping.

Slaapkamer 1
Deze slaapkamer (afmeting ca. 7.00 x 4.50 meter) is gelegen over de volle breedte aan de voorzijde van de woning. Hoog plafond en wenteltrap naar de 2e verdieping.

Slaapkamer 2
Deze slaapkamer heeft een afmeting van ca. 5.20 x 3.20 meter.

Slaapkamer 3
Deze slaapkamer heeft een afmeting van ca. 5.20 x 3.50 meter.

Slaapkamer 4
Deze sfeervolle kamer (afmeting ca. 5.00 x 4.00 meter) biedt toegang tot een eigen ruime kleedruimte en heeft een prachtig uitzicht op de haven.

Badkamer 1
Deze ruime en lichte badkamer (afmeting ca. 3.00 x 3.50 meter) is afgewerkt met marmeren vloer en wandtegels en voorzien van dubbele wastafel, inloopdouche, toilet en bidet.


Tweede verdieping
Trappenhuis
Toegang langs twee trappen.

Appartement
Afzonderlijk appartement (afmeting ca. 7.00 x 4.50 meter) met slaapkamer, keuken met keukeninrichting, en badkamer met wastafel, douche en toilet.

Zolderruimte
Deze enorme grote zolder (afmeting ca. 7.00 x 17.00 meter) is bijzonder door de afwerking van een dubbele kapconstructies met opstelplaats voor de Cv-ketel en boiler. De zolder biedt voldoende mogelijkheden om extra kamers te creëren.

Algemene informatie

Objectgegevens
Soort woning : Herenhuis
Bouwjaar : 1778
Bruto inhoud : 2200 m³
Woonoppervlakte : 594 m²
Perceeloppervlakte : 463 m²
Kadastrale aanduiding : F 2377

Details
Ligging object :Historische binnenstad
Verwarming / warmwater:CV-ketel type Buderus en separate boiler
Buitenschilderwerk in 2017 uitgevoerd
In 2017 zijn de ramen op de zolderetage vernieuwd en geschilderd.
Lees meer

Kenmerken

Overdracht

Status
verkocht
Aanvaarding
in overleg

Bouw

Soort woning
woonhuis
Soort woonhuis
herenhuis
Type woonhuis
eindwoning
Aantal woonlagen
4
Bouwjaar
1778
Onderhoud binnen
redelijk
Onderhoud buiten
goed
Voorzieningen
rookkanaal, dakraam, natuurlijke ventilatie

Energie

Verwarming
cv ketel
Warm water
cv ketel

Oppervlakten en inhoud

Woonoppervlakte
566 m²
Perceeloppervlakte
463 m²
Inhoud
2.540 m³
Inpandige ruimte oppervlakte
116 m²
Bergruimte oppervlakte
33 m²
Buitenruimte oppervlakte
6 m²

Indeling

Aantal kamers
11

Buitenruimte

Ligging
aan water, in centrum
Tuin
zijtuin met een oppervlakte van 203 m² en is gelegen op het zuidoosten

Garage / Schuur / Berging

Garage
vrijstaande stenen garage
Parkeergelegenheid
parkeervergunningen

Foto's

Locatie

Vraag een bezichtiging aan of neem contact met ons op

Naam *
Telefoonnummer *
E-mailadres *
Bericht *