Rookmelders

Wat verandert er aan de rookmelder wetgeving in Nederland?

Vanaf 1 juli 2022 is het in alle Nederlandse woningen verplicht om optische rookmelders te installeren. Als jouw woning niet aan de eisen voldoet, heb je kans op een boete of eventuele problemen met de verzekering. Wat gaat er precies veranderen en waar je op moet letten bij de aanschaf van een rookmelder?

De eisen bestonden al voor nieuwbouwwoningen die na 2003 gebouwd zijn. Volgens de verandering aan het bouwbesluit moet een huis uitgerust zijn met ‘voldoende rookmelders’. Dit houdt in dat op iedere verdieping van een zelfstandige woning minstens één rookmelder hangt.

Aan welke eisen moet een rookmelder voldoen?

Volgens de Nederlandse wet moet een rookmelder aan verschillende eisen voldoen. Zo is het Europese EN 14604 certificaat verplicht. Voor rookmelders op netstroom is ook een NEN 2555 certificaat nodig. Deze certificaten garanderen onder andere dat de rookmelder een goed geluidssignaal geeft, eenvoudig te plaatsen is en op tijd rook detecteert.

Wat zijn de eventuele gevolgen?

Een woning die niet aan de verplichtingen voldoet, wordt beschouwd als ‘niet-conform’ de wetgeving, ook als verhuurder moet je hier aan voldoen. Als er geen rookmelder hangt, riskeer je een boete van de gemeente. Bovendien kan een verzekeraar besluiten om niet uit te keren na brand in een huis zonder voldoende rookmelders.

Terug naar overzicht