Energielabel

Wat is een energielabel?

Het energielabel voor woningen geeft met de klassen A (groen, zeer zuinig) tot en met G (rood, zeer onzuinig) aan hoe energiezuinig een huis is in vergelijking met soortgelijke huizen. Een energiezuinig huis heeft bijvoorbeeld goede isolatie, dubbel glas, energiezuinige verwarming installatie en zonnepanelen; daardoor heeft de woning lagere energielasten in het gebruik. Het energielabel is een document waarin deze kenmerken zijn beschreven en is 10 jaar geldig.

Definitief Energielabel

Elke woning die verkocht of verhuurd wordt (met uitzondering van monumenten en woningen jonger dan 10 jaar) heeft een definitief energielabel nodig. Dit is wettelijk verplicht gesteld. Het label geeft aan hoe energiezuinig de woning is en welke aanpassingen er nog gedaan kunnen worden om het nog energiezuiniger te maken. De verkoper van de woning heeft de verantwoording dit label aan te vragen. Doet hij dit niet, riskeert hij een boete die kan oplopen tot € 405,-!

Het aanvragen van dit label kost nu in 2020 slechts een aantal euro en kan volledig online geregeld worden. Per januari 2021 worden deze kosten ongeveer € 190,- hoger en komt er een energiedeskundige langs die de woning moet beoordelen om het nieuwe label te bepalen, daardoor ben je veel duurder uit! Het is dus slim om dit nu nog te regelen voor de jaarwisseling om kosten te besparen. Dit doet u op Energielabelvoorwoningen.nl.

Terug naar overzicht