Afspraak maken?
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht

Nieuwstraat 12-24

3311 XR Dordrecht

Beschikbaar

Prijs op aanvraag

Heeft u interesse in dit object?

Neemt u dan contact met ons op!

Contactpersoon

Hans van Andel

078-614 10 30 0184-64 77 66 Stuur een e-mail

Omschrijving

Algemeen:
Door de Gemeente Dordrecht wordt te koop aangeboden een Rijksmonumentaal gebouw genaamd ‘De Berckepoort’. Het gebouw is gelegen midden in de historische binnenstad van Dordrecht aan de Nieuwstraat 12-24 en is verdeeld over drie bouwlagen. Het gebouw is gebouwd in de 16e eeuw en heeft een zeer rijke historie. Oorspronkelijk diende het als een woonhuis en opslagplaats voor wijnen en heeft het daarna gefunctioneerd als hoofdgebouw van de plaatselijke militie, als meisjesschool en huisvlijtschool. Vanaf 1997 tot mei 2013 is ‘De Berckepoort’ gebruikt als cursusgebouw.

Beschrijving gebouw:
De Berckepoort betreft een langgerekt tweebeukig gebouw evenwijdig aan de Nieuwstraat. De oriëntatie is feitelijk zuidoost-noordwest. Omwille van de duidelijkheid wordt uitgegaan van een oriëntatie oost-west, waarbij de gevel aan de Nieuwstraat zich op het zuiden bevindt. Onder het gehele gebouw ligt een souterrain met daarboven een bel-etage. Een tussenverdieping is alleen halverwege de zuidbeuk gemaakt. De beuken, waarvan de zuidelijke iets korter is, worden gedekt door een zadeldak. Ter plaatse van de tussenverdieping zijn twee steekkappen gemaakt. In het interieur kunnen zes ongelijke bouwdelen worden onderscheidden. Deze bouwdelen hangen samen met de historische ontwikkeling van het gebouw.

Het complex de Berckepoort heeft een hoge stedenbouwkundige waarde op een uitzonderlijk groot perceel dat in de 15de en 16de eeuw is ontstaan langs een dwarsstraat bij de Voorstraat. De bouwmassa heeft een beeldbepalend element aan zowel de Nieuwstraat als de Hofstraat. Hieraan kan de bouwhistorische ontwikkeling worden afgelezen als een hoge monumentwaarde. Die geldt ook voor de nog aanwezige draag- en kapconstructies als onderdelen van de ontwikkelingsgeschiedenis van het gebouw. Aan de hand van de gevels zijn de verschillende bouwfasen tussen 1540 en ca. 1800 afleesbaar, maar ook latere wijzigingen en het gebruik van oudere bouwsubstantie. Ook voor de gevels geldt daarom een hoge monumentwaarde. De indeling van het gebouw wordt in hoofdlijnen bepaald door de muren van de verschillende bouwdelen die als dragers van bouwhistorische informatie een hoge monumentwaarde hebben. Waar oude structuren in 1995 zijn hersteld of vervangen door nieuw materiaal geldt een positieve waardering. De overige toevoegingen uit 1995 hebben een indifferente monumentwaarde. Voor de weinige nog aanwezige historische interieurelementen en afwerking geldt een hoge monumentwaarde. Voor de overige, uit 1995 daterende afwerking geldt een indifferente monumentwaarde.

Bovenstaande tekst is een greep aan het op aanvraag te verkrijgen bouwhistorisch onderzoeksrapport waar nadere informatie omtrent het gebouw is weergegeven.

Het gebouw Nieuwstraat 12-24 sluit via een corridor aan bij het gebouw Voorstraat 220. Een aankoop in de combinatie of separaat is mogelijk en bespreekbaar.

Afmetingen:
De verkoopbare vloeroppervlakte is in totaal circa 1.891 m² BVO zoals na inmeting zal blijken.

Parkeren:
In de directe omgeving zijn meerdere parkeergarages en betaald parkeerlocaties aanwezig.

Vraagprijs:
Nader over een te komen.

Kadastrale gegevens:
Gemeente Dordrecht
Sectie H
Nummer 3212, 3214, 3276 en 4357
Grootte 120 m², 435 m², 27 m² en 8 m²

Opleveringsniveau:
Het gebouw wordt opgeleverd in de staat waarin het zich bevindt op het moment van het bereiken van een overeenstemming tussen verkoper en een koper.

Bestemming:
Thans is van toepassing het vigerende bestemmingsplan ‘Gemengd’ vastgesteld op 11 februari 2014. Volgens het geldende bestemmingsplan mag het pand o.a. gebruikt worden voor wonen, kantoor-, horeca-, en maatschappelijke functies, en voor voorzieningen op het gebied van cultuur en ontspanning.

Aanvaarding:
In overleg.

Informatie gemeente:
De gemeente Dordrecht, gelegen langs rijksweg A16 (Rotterdam – Breda – Antwerpen) is met zijn ca. 119.000 inwoners de vijfde gemeente van Zuid Holland. De historische binnenstad biedt een ruim assortiment aan winkels, horecagelegenheden en bezienswaardigheden. Een aantal voorzieningen binnen de stad zijn o.a. Leerpark, uitgebreid pakket aan scholen in het middelbaar en hoger onderwijs, Sportpark, uitgebreid pakket aan sportmogelijkheden en het Gezondheidspark, waar het Albert Schweitzer ziekenhuis een zeer grote sterke regionale functie betreed op het gebied van gezondheidszorg. Gemeente Dordrecht behoort tot de Drechtsteden waarvan de grootte van het inwonersaantal ongeveer vergelijkbaar is met de stad Utrecht.

Locatie:
Het Rijksmonument is gelegen midden in het (historische) centrum van Dordrecht op een A locatie, nabij diverse horecagelegenheden met terrassen, musea, marktplein en winkels. Een uitgebreid openbaarvervoersnetwerk is op 5 tot 10 minuten loopafstand te bereiken.

Ontwikkelings- en herbestemmingsmogelijkheden:
Het Rijksmonumentale gebouw dient bij herontwikkeling behouden te blijven en openbaar toegankelijk. Aan herontwikkeling zijn een aantal regels verbonden waar rekening mee moet worden gehouden.

Bouwhistorisch onderzoek:
In opdracht van de gemeente Dordrecht is een bouwhistorische opname uitgevoerd d.d. december 2006. Deze opname is uitgevoerd door B.B.A, Bureau voor Bouwhistorische en Architectuurgeschiedenis v.o.f. In de verdere verkoopdocumentatie is dit onderzoek opgenomen.

Asbest:
Er is een asbestrapportage aanwezig. Deze rapportage is uitgevoerd door RPS d.d. 16 augustus 2019.

Monument:
Het object is aangewezen als Rijksmonument.

Bouwjaar:
16e eeuw.

Verkoop:
De gemeente Dordrecht verkoopt de locatie bij openbare inschrijving. Om toegang te krijgen tot de verdere verkoopprocedure dient geïnteresseerde de geheimhoudingsverklaring te ondertekenen. Na ondertekening van de geheimhoudingsverklaring zal de opdrachtgever, de gemeente Dordrecht, de gegadigde beoordelen voor toegang tot de verdere verkoopprocedure en verkoopdocumentatie. Na positieve beoordeling wordt verdere omschrijving omtrent de verkoopprocedure toegelicht in het procesdocument die aan gegadigde beschikbaar wordt gesteld.
Gegadigde dient binnen zes weken, doch uiterlijk 12 november 2020 voor 12.00 uur, een plan van aanpak en financieel bod bij de makelaar in te dienen. De bieding geschiedt onder vermeldingen van eventuele voorwaarden en het toevoegen van een conceptbeschrijving van het ontwikkelplan.

Verkoop en gunning onder voorbehoud van goedkeuring gemeentebestuur. De gemeente Dordrecht behoudt zich het recht voor om niet tot gunning over te gaan.

Kijkdagen:
Wekelijks t/m uiterlijk 5 november 2020 op donderdag tussen 10.00 en 12.00 uur is er de mogelijkheid een bezichtigingsafspraak te maken.

Procedure:
1. Partijenselectie/ toegang geven tot procesbeschrijving en documenten
2. Kijkdagen
3. Biedingsfase, binnen zes weken na publicatie, indienen plan van aanpak en financieel bod
4. Selectie periode van twee weken door opdrachtgever
5. Na selectie uitnodiging voor planpresentatie met twee weken voorbereiding
6. Planpresentatie
7. Gunning onder voorbehoud goedkeuring gemeentebestuur
8. Koopovereenkomst
9. Levering
Lees meer

Kenmerken

Overdracht

Prijs op aanvraag
Status Beschikbaar
Aanvaarding In overleg

Bouw

Hoofdbestemming Bedrijfsruimte
Bouwperiode Tot 1906

Oppervlakten en inhoud

Perceeloppervlakte 120 m²

Kantoorruimte

Oppervlakte 1.891 m²
In units vanaf 1.891 m²
Verdiepingen 3

Bedrijfshal

Oppervlakte 1.891m²

Buitenruimte

Ligging Winkelgebied stadscentrum

Locatie

Foto's

Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht
Nieuwstraat 12-24, Dordrecht

Video's

360° foto's (1)

Brochures

Meer informatie

Wilt u meer informatie of een vraag stellen? Vul het formulier in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

* Dit contactformulier is beveiligd met reCAPTCHA en Google's privacy beleid en algemene voorwaarden zijn mogelijk van toepassing.