Ondernemers met eenmanszaak ook privé aansprakelijk

Ondernemers met eenmanszaak ook privé aansprakelijk

13 mei 2019

De privé aansprakelijkheid van de ondernemer in een eenmanszaak liegt er niet om. Gaat u zakelijk failliet, dan bent u ook privé failliet. U bent privé met uw hele vermogen aansprakelijk. Als u in gemeenschap van goederen getrouwd bent, dan vallen de bezittingen van uw partner daaronder. Zelf de spaarrekeningen van uw minderjarige kinderen zijn niet veilig voor de schuldeisers. Huwelijkse voorwaarden kunnen u (gedeeltelijk) behoeden voor een hoop ellende. Die kunt u altijd aangaan, ook al bent u al getrouwd. Wel is het zo dat het splitsen van de privé-aansprakelijkheid pas in gaat vanaf de dag na het tekenen van de huwelijksvoorwaarden tijdens huwelijk, voor schulden daarvoor blijft u beiden hoofdelijk aansprakelijk.

U bent dus als ondernemer ook in privé aansprakelijk voor ‘alle handelingen en vermogensaangelegenheden’ van het bedrijf. Het gaat dan om geld, ander bezit en schulden. Er bestaat in de eenmanszaak geen onderscheid tussen privé- en ondernemingsvermogen. De schuldeisers van uw bedrijf (crediteuren), kunnen hun vordering verhalen op uw privébezit. En uw schuldeisers in uw privéleven kunnen dat doen op de bezittingen van uw onderneming.

U mag uw privérekening gebruiken voor zakelijke transacties. Daar bestaan geen regels voor. Maar het is beter om de geldstromen privé en zakelijk te scheiden en een aparte bankrekening voor uw bedrijf te openen. U houdt dan veel beter overzicht van wat u allemaal aan het doen bent.

U kunt een aantal nadelen voorkomen door – ook al bent u al getrouwd of ‘in partnerschap’ geregistreerd – (alsnog) huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden op te stellen. Dat kost meer geld dan wanneer u dat voor uw trouwdag doet, aangezien er eerst een verdeling van de bestaande gemeenschap van goederen gemaakt moet worden. Echter u kunt vervolgens alsnog een scheiding aanbrengen tussen privé- en ondernemingsvermogen door privébezit op naam van uw partner te zetten.

Het is ook mogelijk om al gemaakte huwelijkse voorwaarden tijdens uw huwelijk te wijzigen of op te heffen. Daarvoor hebt u elkaars medewerking nodig. U kunt voor deze oplossing kiezen als u onderling evenwichtige(r) economische verhoudingen wilt bereiken. Of met het oog op planning in verband met toekomstige erfbelasting. U kunt er ook voor kiezen om over te stappen op de wettelijke gemeenschap van goederen, bijvoorbeeld als er geen sprake (meer) is van ondernemersrisico. Uw partner krijgt dan de helft van het opgebouwde vermogen. Ook dat kan in de toekomst flink schelen in de hoogte van de erfbelasting. Wij zien in de praktijk nog veel ondernemers met huwelijksvoorwaarden waarin een jaarlijks verrekenbeding van inkomen is opgenomen. Deze verrekening wordt in de praktijk bijna nooit gedaan waardoor u in geval van een scheiding het risico loopt de helft van de waarde van uw bedrijf te moeten afrekenen met de (ex-) partner. Kortom, het is belangrijk om te kijken of het aangaan van huwelijksvoorwaarden of het aanpassen van bestaande huwelijksvoorwaarden voor u zinvol is. Wij leggen het u graag uit in een (vrijblijvend) adviesgesprek.

Mr. E.F. de Vilder

Notarispraktijk Interwaert

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
20:07