Minder vraag naar kantoren, maar grote vraag naar bedrijfsruimten

Minder vraag naar kantoren, maar grote vraag naar bedrijfsruimten

10 juni 2021

 

In het eerste kwartaal van 2021 is er minder vraag naar kantoren en een grotere vraag naar bedrijfsruimten en logistiek. De opname van kantoorruimte op de vrije markt is in de eerste drie maanden van 2021 licht gedaald in vergelijking met dezelfde periode een jaar eerder. Ondanks deze daling en het feit dat het om voorlopige cijfers gaat, werd in het eerste kwartaal ongeveer 227.000 m² kantoorruimte opgenomen. Daarbij was het opvallend dat de vraag zich vooral op kleine metrages richtte.

Tegenover een daling van de vraag naar kantoorruimte stond echter een stijging van het direct beschikbare aanbod, al was deze stijging nog beperkt van omvang doordat veel bedrijven een afwachtende houding aannamen. In totaal werd 5,46 miljoen m² aangeboden, waarbij ongeveer een derde van het aanbod al meer dan drie jaar te huur of te koop staat.

De markt voor bedrijfsruimten kende een grote vraag, wat in het eerste kwartaal tot een flinke toename van het aantal verhuurde en verkochte vierkante meters leidde. Bij de vraag naar bedrijfsruimten werd veel gewicht in de schaal gelegd door de logistieke sector. Opgeteld vond ongeveer 1,6 miljoen m² bedrijfsruimte zijn weg naar gebruikers, waarbij overigens naast de omvangrijke distributiecentra ook een groot aantal kleinschalige bedrijfsruimten aftrek vond.

Tegen de verwachting in werd de winkelmarkt gekenmerkt door een goede vraag. Er werd bijna 180.000 m² opgenomen, waarbij vooral veel kleine winkels werden verhuurd. Het aanbod daalde. Dit komt vermoedelijk omdat beslissingen worden uitgesteld, waardoor er minder aanbod op de markt komt. Als gevolg daarvan stond aan het eind van het kwartaal zo’n 1,8 miljoen m² te huur of te koop. Niettemin nam het structurele aanbod wel toe, evenals de looptijd.

Bron: NVM Business

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
18:49