Wishful thinking

Wishful thinking

25 november 2021

Het is misschien ‘wishful thinking’ maar de Coronapandemie lijkt op z’n retour. We hoeven geen 1,5 meter afstand meer te houden en ook de generieke steunmaatregelen die de afgelopen anderhalf jaar de Nederlandse economie zoveel mogelijk door de coronacrisis hebben geholpen, zijn per 1 oktober 2021 gestopt.

 

Voor veel huurders was de TVL (Tegemoetkoming Vaste Lasten) een reddingsboei om hun onderneming drijvende te houden. Bijvoorbeeld voor horecaondernemers die door de maatregelen hun omzet grotendeels hebben zien wegvallen, terwijl de vaste lasten zoals salarissen en de huur van het pand gewoon doorliepen. Daarnaast hebben veel huurders gevraagd kwijtschelding van (een deel van) de huur. De lijn in de rechtspraak is dat de huurder in beginsel recht heeft op huurprijsvermindering, mits de huurder het omzetverlies kan aantonen en rekening gehouden wordt met overige omstandigheden van het geval zoals de financiële tegemoetkomingen die de huurder heeft ontvangen vanuit de overheid. Het was echter onduidelijk op welke manier er rekening moest worden gehouden met de TVL.

 

Sommige rechters vinden dat de TVL bij de omzet opgeteld moet worden. Onlangs heeft het Gerechtshof Amsterdam geoordeeld dat dit onjuist is. Ondernemers moeten de TVL moeten gebruiken om hun vaste lasten te dekken. Daardoor hebben huurders alleen recht op korting op de huur die na het gebruik van de TVL overblijft. De huurkorting kan dus veel lager uitvallen.

 

Meer weten?

 

www.justionadvocaten.nl

Joke Mikes

Justion Advocaten Rotterdam

010 4403100

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
19:07