Kantorenmarkt in beweging

Kantorenmarkt in beweging

24 november 2021

Nu het erop lijkt dat we corona onder de duim beginnen te krijgen, werpt de vraag zich op of we weer massaal naar kantoor gaan, of dat thuiswerken de nieuwe norm wordt. De meningen zijn er nog over verdeeld, maar het is een feit dat elke dag naar kantoor reizen niet meer zo vanzelfsprekend is als voor de pandemie. Niels Vink, vastgoedadviseur van Waltmann Bedrijfshuisvesting, volgt de ontwikkelingen op de voet.

“Laat ik vooropstellen dat ik niet in de toekomst kan kijken, maar ik zie wel dat meer mensen – een gedeelte van de week - thuis werken. Thuiswerken is voor veel (startende) zzp’ers sowieso een voor de hand liggende oplossing,” is de mening van Niels. “Je hebt geen huisvestingskosten en je hebt alles bij de hand. Je kunt vanuit huis prima een bedrijf runnen. Het thuiswerken heeft echter ook nadelen. Het is bijvoorbeeld niet de meest ideale plek om klanten te ontvangen. Als je nog geen budget hebt voor een eigen bedrijfspand is een externe flexwerkplek een oplossing.”

Veel kantoormedewerkers moesten tijdens de pandemie noodgedwongen wel thuiswerken. Niels hierover: “Veel van hen is dat goed bevallen. Geen reistijd, geen files en flexibel in je werktijden. Maar werknemers missen toch ook het contact met hun collega’s. Thuiswerken is immers ook eenzaam. Kantoren zullen dus ook nooit verdwijnen, alleen al vanwege de behoefte aan contact met collega’s. Je pakt toch minder snel de telefoon dan dat je bij elkaar op kantoor zit.”

De provincie Zuid-Holland heeft onderzoek gedaan naar het fenomeen flexkantoren. De provincie is van mening dat dorpen als Nieuw-Lekkerland, Bleskensgraaf, Groot-Ammers, maar ook Papendrecht en Meerkerk veel baat hebben bij flexkantoren. Gebieden dus waar relatief veel forensen wonen en er relatief weinig arbeidsplekken zijn. Niels: “Zo’n flexkantoor of thuiswerkhub is een centrale locatie in een dorp of stad die de voordelen van werken op kantoor samenbrengt met de voordelen van thuiswerken. Dus wel sociale interactie en scheiding van werk en privé, maar ook minder reistijd en meer flexibiliteit.”

Niels noemt nog enkele argumenten uit het rapport: “Door juist op deze plekken in onze regio thuiswerkhubs aan te bieden, zijn de kantoorkosten voor de werkgever lager, kan er veel reistijd worden bespaard voor de werknemer, kunnen files worden voorkomen en CO2-uitstoot worden bespaard. Hiermee kan een thuiswerkhub aanzienlijk bijdragen aan de duurzaamheidsdoelen en de doorstroming op onze wegen.”

De kantorenmarkt is in beweging. Niels houdt de ontwikkelingen dan ook nauwgezet in de gaten. “Het biedt voor ons als bedrijfsmakelaars ook mogelijkheden. Niet alleen de kantorenmarkt verandert hierdoor, maar het biedt ook kansen voor vastgoedeigenaren of ontwikkelaars die hun pand hiervoor willen transformeren of nieuwbouw willen realiseren. Daar zijn we graag bij.”

Niels Vink

078-614 10 30

Waltmann Bedrijfshuisvesting

 

 

Neem contact op
Hoe kunnen wij je helpen?
18:36