Actueel - Column

Bent u al op (de) hoogte?


Tegenwoordig kunnen we “overal” ons werk doen want ontwikkelingen in de ICT hebben ervoor gezorgd dat we steeds mobieler werken. Meer en meer worden vaste PC’s vervangen door notebooks. OK, we worden dus flexibeler en kunnen eenvoudiger met verschillende mensen samenwerken.

De vooruitziende blik van een huurder


‘Regeren is vooruitzien’, is een bekend gezegde dat niet alleen opgeld doet voor politici. Ook voor ondernemers is een vooruitziende blik op de toekomst onmisbaar. Maar zonder een glazen bol is het moeilijk om te weten hoe de wereld over een jaar, over vijf jaar of over tien jaar draait. Laat staan dat je als ondernemer weet of je dan nog over voldoende, of misschien juist wel teveel, vierkante meters beschikt. En wat als dat niet het geval is?

Verhuurderheffing, hoe zat dat ook alweer?


Sinds 2013 zijn verhuurders, die meer dan tien sociale huurwoningen bezitten, verplicht om de verhuurderheffing te betalen. De oorspronkelijk gedachte was om hiermee het “scheefwonen” te ontmoedigen. Immers, de verhuurders zouden deze heffing af gaan wentelen op hun huurders en zij, die geen recht hadden op huurtoeslag, zouden dan vanzelf een andere woning, dan een sociale huurwoning gaan zoeken.

There is nothing so stable as change’


Een veranderde vraag geeft in de vastgoedmarkt ook weer nieuwe kansen. Onderzoek van Rabobank heeft aangetoond dat bijvoorbeeld de transformatie van kantoorpanden naar woonhuizen nog steeds een belangrijke bijdrage kan leveren aan het invullen van de tekorten op de woningmarkt.

“Een goede ondernemer herken je aan zijn voorbereidingen”


Makelaars in bedrijfshuisvesting hebben de magere jaren definitief achter de rug. Dat ervaart ook Waltmann Bedrijfshuisvesting, want ook in de regio neemt de vraag naar bedrijfshuisvesting toe. Een reden te meer om met een aantal professionals in gesprek te gaan over de ontwikkelingen binnen de vastgoedsector. We praten hierover met de columnisten van ons magazine.

Een bedrijfsruimte kopen of huren?


Bent u op zoek naar nieuwe bedrijfsruimte? Bedenk dan of u een pand wilt kopen of huren. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Aan de hand van de MKB Servicedesk vertelt Hans van Andel u er meer over.

Vijf bewegingen die de transformatie markeren


"We zijn bezig een transformatie te ondergaan. Ik zie vijf bewegingen die de mondiale transformatie markeren." Aldus Piet Hoogendoorn, directievoorzitter van Rabobank Drechtsteden.

Samenwerking havens biedt kansen 


Het Havenbedrijf Moerdijk is sinds het begin van dit jaar volledig zelfstandig geworden. Het heeft twee aandeelhouders: de gemeente Moerdijk en de provincie Noord-Brabant. In het Financieele Dagblad meldde ceo Ferdinand van den Oever van het Havenschap Moerdijk dat er inmiddels verkennende gesprekken met het Havenbedrijf Rotterdam plaatsvinden.

De vraag is essentieel


Het inrichten van een ruimte blijkt een hele klus. Het moet doelmatig, aansluiten bij wat u mooi vindt, het kostenplaatje speelt een rol en klanten of medewerkers moeten zich er prettig voelen.

Trends in bedrijfshuisvesting


De kantorenmarkt zit in de lift. Er is meer vraag naar vierkante meters. Bij bedrijven verschuift echter de focus van zoveel mogelijk vierkante meters naar een kantoorpand met toegevoegde waarde voor zowel het bedrijf als de werknemers. Lees de onderstaande trends.

Verleden heb je, toekomst kun je maken


Met dit thema heeft de Vereniging van Huurrechtadvocaten (VHA) op 3 februari 2017 haar lustrumcongres gevierd. Samen met een zaal vol andere huurrechtspecialisten luisterde ik geboeid naar een prikkelende inspiratiesessie van trendwatcher en futurist Richard van Hooijdonk, waarmee dit congres werd ingeleid. Flitsende animaties en filmpjes illustreerden zijn enthousiaste visie op de toekomst van retail. Met enige ironie constateerde de spreker dat advocaten in het algemeen geen ‘early adopters’ zijn en dus heel goed moeten opletten, want onze wereld gaat veranderen.

Meedenken in plaats van nee-denken


Nu de economie weer volop draait, staat bij veel ondernemers en projectontwikkelaars bedrijfshuisvesting ook weer op de agenda. De vastgoedmarkt is bovendien aan het veranderen. Veel bedrijfsruimte is aan de voorraad onttrokken en kantoren op goede locaties worden schaars. Dat geldt ook voor de Drechtsteden. In dit rondetafelgesprek komen veel zaken aan de orde die met bedrijfshuisvesting hebben te maken. 

Het belang van taxeren


Waltmann Bedrijfshuisvesting staat bekend om haar kwalitatieve taxaties van bedrijfsmatig vastgoed. Een betrouwbare en actuele taxatie kan om diverse redenen nodig zijn.

De beruchte WOZ-waarde


Ons werk is het tevreden houden van huurders. Niets meer en niets minder. Vastgoedeigenaren willen namelijk niets liever dan dat hun vastgoed verhuurd wordt en dat ook blijft. Dat tevreden houden doen wij met veel plezier en met een breed scala aan activiteiten. De huurders waarderen een persoonlijke aanpak in deze. Naast het technische, commerciële en juridische beheer is het financieel beheer eveneens een belangrijke activiteit binnen ons bedrijf.

Verhuurder is de klos bij hennepteelt


Het telen van hennep, het produceren van xtc en andere harddrugs, etc. zijn misdrijven op grond van de Opiumwet. Gebeurt dit in uw eigendom, dan kan de Burgemeester uw bedrijfspand voor lange tijd te sluiten. Als verhuurder is dat wel het laatste waarop je zit te wachten.

Is transformatie het toverwoord voor bedrijfsvastgoed?


In de Drechtsteden is de leegstand van kantoorruimte de laatste jaren flink toegenomen, van 280.000 m2 in 2012 naar 428.000 m2 in 2015. Op dit moment staat ruim 10% van de voorraad leeg. Wat doen we met die ruimte? Zijn daar nog gegadigden voor of is transformeren het toverwoord? Hierover praten we met Hans van Andel, Piet van Es, Piet Hoogendoorn, Jan Korevaar en Bert ten Veen.

Wat (ver)huur ik eigenlijk?


Het antwoord op deze vraag lijkt eenvoudig, maar uit de praktijk blijkt dat dit niet zo is. Mevrouw mr. Joke Mikes van advocatenkantoor Justion Advocaten Rotterdam legt uit waarom het antwoord op deze vraag zo belangrijk is.

Aandachtspunten als u een bedrijfspand wilt kopen


U wilt een bedrijfspand kopen en u heeft een pand op het oog. Het pand lijkt aan uw eisen te voldoen. Ook kunt u de financiering van het pand rond krijgen. Maar, is dit inderdaad het ideale bedrijfspand voor u?

In transformatie het toverwoord voor bedrijfsvastgoed?


In de Drechtsteden is de leegstand van kantoorruimte de laatste jaren flink toegenomen, van 280.000 m2 in 2012 naar 428.000 m2 in 2015. Op dit moment staat ruim 10% van de voorraad leeg. Wat doen we met die ruimte? Zijn daar nog gegadigden voor of is transformeren het toverwoord? Hierover praten we met Hans van Andel, Piet van Es, Piet Hoogendoorn, Jan Korevaar en Bert ten Veen.

Copyright © 2018 Waltmann Bedrijfshuisvesting